Sfada cu literatura. Helion şi Colin – de la conferinţe la premii literare în ficţiunea speculativă românească

de Cătălin BADEA-GHERACOSTEA


ResizedImage140190-coperta-helion-pdf.jpg

A 28-a sesiune de comunicări a clubului Helion din Timişoara s-a desfăşurat între 9 şi 11 mai, în sala de conferinţe a revistei „Orizont“. Evenimentul de la Timişoara are o caracteristică foarte aparte între manifestările fandomului românesc, şi anume de a pune laolaltă în zilele respective nu numai cititorii cu scriitorii de sf&f, ci studenţi şi alţi învăţăcei cu profesori universitari şi cercetători ai fenomenului literar în cauză. Într-un fel, sesiunea de comunicări Helion şi rezultatul său direct – revista „Biblioteca Nova“, ajunsă, iată la a 10 apariţie, conţinând comunicări, articole şi conferinţe de la ediţia precedentă – este un răspuns de acelaşi gen şi acelaşi calibru împotriva încremenirii în ideile preconcepute şi a lipsei de comunicare dintre publicul şi specialiştii literaturii de gen de la noi, precum tinde să devină tabăra Atlantykron pentru impactul educaţional al ştiinţelor de frontieră, aducînd împreună curioşi de toate vîrstele cu oameni de ştiinţă.

Anul acesta, la Timişoara, invitaţi speciali au fost Sorin Antohi şi George Ceauşu, iar invitaţi de onoare au fost Mircea Opriţă şi spaniolul Mariano Martin Rodriguez, toţi aceştia avînd conferinţe care au încadrat în cele trei zile ale manifestării cele 13 comunicări grupate în temele: Lumi noi şi civilizaţie umană, Ştiinţa şi tehnologia în artele vizuale. Astfel, Mircea Opriţă a punctat cuAnticipaţia între risipă şi construcţie, o reluare cu ajutorul celor două concepte a unei vederi istorice asupra sf-ului românesc, vederi al cărei ansamblu se găseşte în ediţiile istoriei literare a domniei sale ajunsă acum spre publicare în a treia ediţie. George Ceauşu a inventariat SF-ul, bazele de cunoştinţe şi imaginarul social. Sorin Antohi a lărgit mult perspectiva conceptuală şi bibliografică a sesiunii cu Omul Nou – de la mitologie la biopolitică.

Probabil nu voi fi singurul care să spună că surpriza sesiunii a constituit-o conferinţa lui Mariano Martin Rodriguez, Teologia ca ştiinţă a naturii în science fiction-ul contemporan, susţinută într-o română fluentă şi pe un tonus intelectual ridicat. De cercetătorul spaniol vom mai auzi, întrucât specializarea sa pe literatura română şi, mai ales, pe sf-ul român contemporan, îl va face prezent la fiecare reuniune sau acţiune importantă. Pasiunea pentru România, limba română şi literatura noastră, a lui Mariano Martin Rodriguez s-a concretizat până acum nu numai în studii academice, ci şi în traduceri, iar dintre acestea antologia de sf românesc întocmită de Mircea Opriţă şi varianta spaniolă a Cuadraturii cercului de Gheorghe Săsărman – care a stat la baza traducerii americane făcute de Ursula K. LeGuen – sunt deja un efort deosebit de semnificativ fructificat pe măsură.

La Timişoara, sub egida clubului Helion, ficţiunea speculativă românească are de mulţi ani un pol în activismul cultural care reuşeşte să capaciteze şi studiul academic de profil, sesiunea de anul viitor, al cărui program deja este schiţat (invitat de onoare – Gheorghe Săsărman) se anunţă cel puţin tot atât de ambiţioasă.

Nominalizări la Premiile „Vladimir Colin“

Profitând de întîlnirea faţă la faţă prilejuită de sesiunea Helion, şi utilizând şi deja comunele mijloace de comunicare electronice, juriul Premiului Literar „Vladimir Colin“ a finalizat la Timişoara lista de nominalizări pentru ediţia de anul acesta, luând în calcul apariţiile de text literar sf&f de autori români din anii 2011, 2012 şi 2013.

Actuala componenţă a juriului este: Cornel Robu (preşedinte, Cluj), George Ceauşu (Iaşi), Lucian-Vasile Szabo (Timişoara), Sebastian A. Corn şi Cătălin Badea-Gheracostea (Bucureşti). Categoriile şi nominalizările ediţiei a VI-a a premiului „Vladimir Colin“ – care, de acum înainte, va fi numit COLIN – sunt după cum urmează:

Roman sf

Voicu Bugariu, Curtezana onestă şi astrologul, 2011

Dan Doboş, DemNet,2011

Mircea Liviu Goga, Insula pescăruşilor, 2011

Mircea Opriţă, Călătorie în Capricia, 2011

Florin Pîtea, Anul terminal, 2012

Volum de proză scurtă sf

Costi Gurgu, Cronici de la capătul Pământului, 2011

Ana-Veronica Mircea, Floarea de loldilal, 2012

Marian Truţă, A doua venire, 2013

Ioana Vişan, Efectul de nautil, 2013

Roman fantastic

Ştefana Czeller, Cerneală şi sânge, 2011

Ştefana Czeller, Ozz, 2013

Liviu Radu, Vânzoleli nocturne, 2012

Liviu Radu, Armata moliilor, 2012

Narcisa Stoica, Taxidermie, 2012

Volum de proză scurtă fantastică

Bogdan-Tudor Bucheru, Anotimpurile, 2011

A.R. Deleanu, Acluofobia, 2013

Liviu Radu, Golem, golem, 2013

Non-ficţiune

Györfi-Deák György, Tolkien cel veşnic verde, 2013

Michael Haulică, …nici Torquemada, 2011

Victor Martin, Eseuri, 2013

Mircea Naidin, Identitatea literaturii science fiction, 2013

De la această ediţie, juriul Premiului Colin introduce categoria Texte de frontieră reprezentând scrieri care deschid sau redeschid un sub-gen în ficţiunea speculativă românească sau sunt experimentale sub acelaşi ridicat standard literar. Nominalizările de aici sunt:

Oliviu Crâznic, Şi la sfârşit a mai rămas… COŞMARUL, 2011

A.R. Deleanu, Îmblânzitorul apelor, 2012

Michael Haulică, Transfer, 2012

Cristian-Mihail Teodorescu, Transparenţi şi Semiconductori, în Călătorii în timp, 2013

Anuţarea câştigătorilor şi decernarea premiilor COLIN, ediţia a VI-a, se va desfăşura în 11-12 iulie 2014, la Bucureşti.

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License